neděle 26. října 2008

Kuba

KUBA
Kuba je ostrovní stát ležící v Karibském moři. Je to největší ostrov Velkých Antil a je patnáctým největším ostrovem na Zemi. Ne nadarmo je Kuba považována za perlu Karibiku.
Nádherné písčité pláže, průzračná voda a rumba je to, s čím se bezpochyby setkáte. V poslední době se stává stále více oblíbenou destinací evropských turistů, přestože na české poměry vyjde dovolená poměrně draho.
Jak pro kuřáky, tak pro milovníky kubánského rumu je to to pravé místo. Na své si přijdou i obdivovatelé slavného amerického spisovatele 20.století, držitele Pulitzerovy a Nobelovy ceny za literaturu, Ernesta Hemingwaye. Ten tady strávil přes 20 let svého života, a tak není divu, že Kuba je opředena odkazy na něho. Můžete navštívit jak jeho oblíbený bar, tak hotel, ve kterém byl ubytován. Bohužel muž, s kterým vyjížděl na moře a který by mohl být považován za údajného starce z jeho knihy Stařec a moře, zemřel v roce 2002, takže jeho návštěvu už vykonat nestihnete.
Kubu si bezpochyby zamilujete, ať vás ohromí přírodní krásou, korálovými ostrůvky či velkolepou faunou a florou. Na druhou stranu se tu setkáte s pravým komunismem, který tady vládne už od roku 1959. Jedna část Kubánců Fidela Castra miluje, druhá nenávidí.
Turismus tu byl zaveden jako zdroj financí do státního rozpočtu. Místní se snaží budovat hotely tak, aby byly pro turisty co nejkomfortnější, ale vláda se na druhou stranu snaží o co nejmenší kontakt Kubánců s turisty, kteří sem přiváží opačnou ideologii.
Kuba se na mnoha místech může pyšnit dokonalou koloniální architekturou a honosnými vilami, na straně druhé obydlí obyčejných lidí často představují polorozbořené barabizny.
Návštěvy Kuby rozhodně nebudete litovat. Přináší možnost krásného odpočinku na slunných plážích, ale také velkou škálu různých výletů, ať už po přírodních památkách či historických monumentech, které na vás zapůsobí jedinečným dojmem.

Žádné komentáře:

Okomentovat